Residential Development: Broughton

Situated on the site of a former motor vehicle workshop, the project provides four dwellings, comprising three new three-bedroom dwellings and the conversion of existing retail premises to form a four-bedroom dwelling. The layout observes established building lines in order to harmonise with the existing houses and help ‘repair’ the street to the rear. The scheme includes sustainable design features integrating super-insulated elemental values, green guide A+ timber frame construction, air-source heat pumps and solar thermal hot water heating.

Residential Development: The Old Booking Office

The project involved the refurbishment and change of use of a Grade II listed former booking office at Saxilby train station. The design strategy was for modest and sensitive alteration works to the internal layout of the former booking office to extend the life of a historical asset through continued occupancy. The proposals endeavour to apply a new layer of history without compromising the existing qualities of the building.

Commercial: The Triangle, Sutterton

Evans McDowall Architects were appointed to develop proposals for a light industrial development on the triangle, Sutterton. The proposed development comprises of nine single-storey B1 Class light industrial units, contained within four new buildings. The nine units vary in scale and are intended as starter units but have a modular design allowing flexibility. The language of the architecture is a collection of simple pitched roof forms, arranged in a linear courtyard formation, taking on an agricultural quality. Design development also included the enhancement of the landscape and ecological value of the site.

Domestic: Plough House, Lincoln

Plough House included the renovation and extension of an early 19th Century dwelling in rural Lincolnshire. A new contemporary extension makes reference to a former glass house and opens the kitchen and living space out onto the south facing garden. The existing dwelling had undergone a series of adaptions over a number of years and the designs for the renovation and extension were to unify these additions.

Residential Development: Old School House, Grantham

Evans McDowall Architects were commissioned to explore options for the proposed redevelopment of the Old School House site, Grantham. As the name suggests the site was originally built as a school and is now occupied by several buildings of varying ages and design. The proposals reviewed the spatial configuration of the site and existing buildings, through a combination of renovation and conversion of the existing historic buildings and some new infill development. Designs explored how the new infill building positioned centrally may relate to its context; drawing upon the Old School House pitched roof forms and the linear nature of the neighbouring terraced properties as precedent.

Education: Bishop Burton College, Additional Grass Pitches

Two new grass sports pitches have been formed on a gently sloping site at Bishop Burton College. One pitch has been set out to FA standards and one set out for rugby. Each pitch is fully drained to Sports England Type 5 standards with surface water draining to large soakaways that infiltrate the underlying band of clay. The site development involved significant remodelling of the existing ground levels to achieve level terraces.

Commercial: Agrimin Ltd, Industrial Expansion

Due to continued expansion at this industrial facility, Evans McDowall Architects were employed to increase the space for administration and meeting rooms by extending the existing office accommodation. The extension was designed to comply with all fire regulations, with careful programming allowing production to continue during the construction.

Residential Development: Croft Street

This project included the change of use of existing retail premises to form residential accommodation, comprising of six one-bedroom apartments in Lincoln. The existing structure was a traditional two-storey building, with a shop at ground floor and ancillary accommodation above. The apartments are organised around the existing fabric of the building utilising the existing structure as much as is practical. The shopfront has been retained and restored to maintain a valuable element of character and architectural merit that has otherwise been lost in this area of the City.

Barn Conversion: The Cliff

The site and existing barn had previously been used as commercial premises which included office accommodation, a workshop and the storage of plant and machinery. The proposals removed the existing portal frame shed that neighboured the barns to form a greater connection between the barn, surrounding landscape and private external space. The existing barns are proposed to be restored with sensitive additions that help retain the inherent qualities of the existing building and allow conversion to create a new home.

Residential Development: Former Dairy

Situated on the site of a former dairy Evans McDowall Architects were employed to deliver the architectural input for the construction of thirty six new homes for Longhurst and Havelok Homes Ltd. The site contained a mix of two and three-bed rental properties along with three-storey houses for sale. All rental properties were designed and constructed to Building Regulations M4(2) requirements for Accessible and Adaptable Dwellings.

Bishop Burton College: Refurbishment of Beck Cottage

Beck Cottage is a late 19th-century cottage built on the historic Riseholme Estate. Evans McDowall Architects were commissioned to design and co-ordinate the comprehensive renovation of the cottage, retaining period features where possible and ensuring that all new interventions were sympathetic to the historic fabric of the house.

Education: Bishop Burton College, Pig Units

The main campus of Bishop Burton College runs a Pig Enterprise unit, breeding and fattening from 220 sows. It is RSPCA Freedom Foods accredited, with bacon pigs marketed as high welfare stock. EMA were employed to gain planning permission for the expansion of these facilities. The new Farrowing unit and Finishing building will complement the surrounding uses and will bring the final stage of pig breeding to an indoor setting. It will be used both for the commercial rearing of pigs and as a teaching resource for the students.

Bishop Burton College: Refurbishment of the Bishop’s Table café

Following a fire in the existing commercial kitchen, the interior of the building has been remodelled to create a new light and contemporary space for students to come together. Opportunities were taken to work with the industrial aesthetic and to increase the amount of natural light in the building resulting in an interior that is now in keeping with the original building.

Boston Crematorium

EMA were commissioned to carry out a feasibility study to consider options for the upgrading and refurbishment of Boston Crematorium. The study explored options for refurbishment and replacement of the existing buildings considering the continuity of service with the provision of a temporary crematorium.

Education: Myerscough College, Residential Accommodation Refurbishment

The existing student accommodation had originally been constructed as twin rooms with shared toilets and shower facilities. Two blocks of accommodation have been refurbished to include en-suite single rooms throughout, while the fabric of the building has been upgraded with new windows and increased insulation to the walls and roof. Circulation has been improved with the construction of a new staircase in a small extension.

Education: Grammar School at Leeds, IT Hub

As part of a reorganisation of the school facilities, proposals were drawn up for a new IT hub within an existing courtyard. This was designed as an exposed timber structure under a flat roof that allows the surrounding windows to be retained. Large glazed rooflights bring light into the deep plan interior.

Burton Road Methodist Church

A comprehensive scheme of repairs and upgrades to the fabric was planned for this historic church and the associated hall complex. As part of a desire for additional community use, the redevelopment included a new kitchen and improvements to the visitor facilities.

Education: Grammar School at Leeds, Link Bridge

As part of the preparations to bring the early years pupils to the main school campus, it was necessary to connect two parts of the school with a pedestrian link bridge. Space was limited by the roof above and the requirements for fire appliances to pass beneath. The resulting solution was to construct a glazed link with very shallow supporting structure that connects to staircases at either end.

Residential Development: Snitterby

EMA was successfully granted outline planning approval for the development of 5 detached dwellings on an agricultural field at the edge of the village of Snitterby, rural Lincolnshire. The project includes five two-storey dwellings that have been designed to respect the grain and character of the village context. Through the planning process, we worked closely with the client and local authority to ensure a successful permission at the first attempt.

Education: Boston College, Construction Centre Extension & Motor Vehicle Workshop

The construction centre extension is a single storey portal frame structure to provide an additional area for the training of bricklayers and carpenters. The main extension, includes a space for the construction and disassembly of brickwork & Joinery with an enclosed room to provide space for cutting and mixing. The motor vehicle workshop is a new structure enclosing a single space that is accessed by a series of roller shutter doors.

Barn Conversion: Silver Street

The scheme proposed internal alterations and a new extension to an existing detached rural dwelling to connect the host dwelling with an adjacent barn. The existing barn was sensitively restored to form suitable living accommodation, bringing the building into active use. A new single-storey side extension was designed to be subservient to the existing structures with a pitched roof form that compliments the existing buildings. The extension creates a new kitchen/ living space that acts as a conduit between the existing dwelling and converted barn.

Domestic: Potterhanworth Road, Lincoln

The project involved altering and extending an existing detached house located in a village south of Lincoln. The brief was to create open plan living, dining and kitchen accommodation and to exploit the potential for outdoor living, giving greater connection with the garden. The extension also adds a garage, utility, playroom and master bedroom with en-suite. The appearance of the house is transformed with the exiting structure and new additions rendered to provide a crisp contemporary finish. New large scale opening to the rear west facing elevation capture the evening sun and provide direct access to the garden.

Education: Bramcote School

Proposals for the new school include the demolition and redevelopment of the existing college buildings to provide a new state of the art education facility incorporating a secondary school, sixth form centre and associated facilities. The new school was designed and developed in line with the Education Funding Agency (EFA) standard template for any mainstream Secondary School. The conceptual approach for the massing and elevation was designed to minimise the visual impact of the proposals. A linear building form was designed to harmonise with the woodland landscape.