Swanland

Client Private
Date 2019
Location North Ferriby
Value Undisclosed

Located on a corner plot in Swanland, the brief for the extension of this L-shaped two-storey semi-detached dwelling required the re-organisation of the existing living & ancillary accommodation and an improved relationship with the garden.

The owners brief was for the transformation of the existing interior spaces to create a light and spacious contemporary home where they could entertain friends and family. The remodelling of the interior included proposals to open up the existing study and kitchen into a single space that would extend into the footprint of an existing lean-to conservatory that was disconnecting the interior from the garden.

Extensions to the ground floor footprint included the re-organisation of the existing entrance to replace a temporary screen with a more permanent structure that would separate the garden from the access and a new glazed fa├žade to the new kitchen-living space. Large floor-to-ceiling windows across the west facade allow natural daylight to penetrate deep into the plan with views out to the garden. A simple palette of timber cladding was chosen to replace the dated hanging tiles on the facades, which contrasts the existing stock brick and contributes to the connection with the garden.