Lincoln Crematorium Phase 1

Client City of Lincoln Council
Date 2019 - present
Location Lincoln
Value Undisclosed

The renovation and extension of the City Crematorium in Lincoln aim to enhance the dated appearance of the existing building and make the user experience more welcoming. The project includes the over-cladding and upgrading of the existing dated façade, with the construction of new extensions to the main building and book of remembrance.

The extension to the book of remembrance will provide a new cordial gathering space beneath a stone colonnade adjacent to the main chapel. The new gathering space will have a visual link directly into the crematorium chapel. The existing pathways will be extended and lined with blossom trees to guide visitors to the gathering space, which provides space for mourners to assemble prior to services.

Throughout the concept design process, the intention has been to develop a building that shares a common material palette and a design ethos that responds to the existing woodland context. The material palette is simple and consistent, inspired by the limestone ground strata and largely wooded character of the site. These materials are conceptualised as a solid base for the lower levels and an upper ‘Woodland’ material that extends onto the rear extension to accommodate the new crematory. The idea of designing the architecture to merge with the surrounding landscape through discreet and repetitious elements helps create a strong and singular idea.

The first phase of this work is currently on site.

The egress and back of house accommodation to the main building are to be re-organised and extended. New sliding glazed doors open out into a new local limestone colonnade that forms a covered space for mourners to congregate post service. To the rear a new purpose built extension will house new cremators allowing the existing space to be re-purposed to upgrade staff facilities and ancillary storage. The project will also provide additional car parking and create new landscaped memorial gardens for visitors to mourn their loved ones.

In covered external areas where people are to gather and come into contact with the building, a softer material selection is proposed. The brickwork of the existing book of remembrance, the extension to this building and the existing south façade of the crematorium beneath the proposed limestone colonnades are to be clad in vertical oak panels. The oak will provide softer warmer tones, acting as an intermediate space between inside and out.