Springwell Barn

Client Private
Date 2021
Location Lincolnshire
Value Undisclosed

Springwell Barn is a former grain store that is to be converted into a modern family home under a Class Q General Permitted Development Order. The design draws upon the use and aesthetic of the agricultural vernacular to inform a unique and contextual response to the site that has been carefully curated to respect the neighbouring context through the organisation of internal spaces and minimal external alterations. 

The general layout of the building will involve minor alterations to allow new flexible interiors at ground floor level with a new first floor being installed to provide bedroom accommodation. Generously proportioned windows are positioned to respond to the functional requirements of the rooms with minimal fenestration at first floor level, while considering the privacy of the neighbouring properties.  

The immediate site context consists of converted barns to the north and east. The existing building comprises a steel portal frame structure with a mixture of brickwork, profile metal sheet cladding and vertical timber cladding. Working with the existing typology and traditional modes of construction enables the architecture to relate to and be informed by its former use. As a result, the proposed material selection includes a restrained and pragmatic palette of vertical cladding materials to the external walls and roof, referencing a practical agricultural aesthetic. A horizontal rail at the head of the windows will provide a datum that breaks up the overall appearance of the building. The scale of the fenestration is to be in keeping with the typical size of openings in agricultural buildings. 

We are committed to delivering a development that is both environmentally responsible and contributes positively to the local community. Through re-use, and the sensitive consideration of materials, we aim to minimise the environmental impact of the proposals. Plans prioritise the re-use of the energy embodied within the existing building and the use of sustainable and energy-efficient materials to create a low-carbon dwelling that is both affordable and environmentally friendly. Furthermore, the use of sustainable materials, such as natural insulation, will help to improve the indoor air quality. The aim is to make a dwelling that is clearly legible as a former agricultural building, with subtle interventions to create a sense of home.